За Нас

Нещо повече за нас !!!

imgs-8Къща за гости София се намира в град Златоград.Градчето омайва с прекрасната си природа,с разнообразния си релеф –високи върхове наобиколени от китни поля и великолепни гори, дълги ридове прорязани от туристически пътеки, извори и язовири с чиста вода, чист въздух, вековна история и култура.
Всичко това предразполага за една истинска и незабравима ваканция.

Златоград е един от 100-те национални туристически обекта в България, чийто посетители имат възможност да посетят уникалният Етнографски Ареален комплекс намиращ се в старата част на града.

Златоград е един от 100-те национални туристически обекта в България, чийто посетители имат възможност да посетят уникалният Етнографски Ареален комплекс намиращ се в старата част на града.

Къща за гости София отваря врати през 2009 година.Намира се на тиха улица между Централната градска част и Етнографския комплекс.Къщата е в близост до всички културно исторически обекти на града-музеи, църкви, занаятчийници и други исторически паметници.

imgs-9Етнографски комплекс Златоград отваря врати през 2001г. в Стария град. Запазил възрожденския си облик, кварталът е архитектурен резерват. Хубави бели 150-годишни къщи, кръгли комини, прохладни чардаци, калдаръмени улички – това е старият град – и съвсем естествено в него е намерил място Етнографският комплекс.

Занаятчийските работилници са 9 и в тях са възстановени характерните за региона занаяти – гайтанджийство, терзийство, тъкачество, сарачество, дърворезба, грънчарство, ножарство, златарство и цървулджийство. Посетителите не само могат да наблюдават работния процес на майсторите, но и да опитат да изработят нещо.

В една от най-хубавите къщи в квартала се помещава и Археолого-етнографския музей. Обикновено обиколката завършва в кафене Стария град, където туристите се наслаждават на атрактивно поднесено въртяно кафе, приготвено на нагорещен пясък и подсладено със златоградска баклава с локум. В заведенията за хранене на Етнографския комплекс – механа “Беловидово“, ресторант-винарна “Александрови къщи“, махана „Воденицата“, във възрожденска обстановка и под звуците на родопска гайда, могат да се вкусят златоградски кулинарни специалитети.